«مطالعات فرهنگی و رسانه ایران»- دورههای سیاستگذاری فرهنگی روسیه تزاری در ورارود (1917 ـ1864) عنوان مقاله ای است که در نشریه «مطالعات اوراسیای مرکزی» با مشخصات: دوره 8، شماره 2، پاییز 1394، صفحه 173-191منتشر شده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
نویسندگان
سیده فهیمه ابراهیمی
استادیار تاریخ، دانشگاه مذاهب اسلامی
چکیده
سالهای نخست ورود روسیة تزاری به ورارود، روزگار اوج قدرت این امپراتوری نبود؛ افزون بر رقبای قدرتمندی چون انگلیس، تحولات رو به گسترش درونی بر تضعیف کنش آن در منطقه میافزود. این مسائل در کنار اختلاف آرای سیاستگذاران روسی با ملیگرایان مسیحی، واکنش مردم منطقه، ضعف فرماندهان منصوب در این بخش و تحولات منطقهای و جهانی سبب میشد تا آنچه سرانجام باعنوان روسیسازی در بعد فرهنگی در منطقه به اجرا درآمد، ویژگیهای خاصی پیدا کند. در این نوشتار باعنوان «دورههای سیاستگذاری فرهنگی روسیة تزاری در فرارود»به این پرسش میپردازیم که سیاستهای فرهنگی روسیه در ورارود چند دورة متفاوت را تجربه کرد و علت تغییر در هر مرحله چه بود؟ پاسخ این است که فرماندهان روسی سه دورة متفاوت سیاستگذاری را در منطقه بهنمایش گذاشتند که مجموعهای از عوامل محلی، داخلی و خارجی در هر دورهای سبب تغییرآنها میشد.
کلیدواژگان
ترکستان؛ روسیسازی؛ روسیه؛ سیاستهای فرهنگی؛ ورارود
این مقاله به مساله سیاست فرهنگی و سیاستگذاری فرهنگی می پردازد. اگرچه رویکرد مقاله تاریخی است اما می توان رگه هایی از مطالعات فرهنگی را در آن ردگیری کرد.