«مطالعات فرهنگی و رسانه ایران»- فضای مجازی زاده تکنولوژی است، آنچه آن را قوی کرده است اقتصاد است. چراکه توانسته ماده را تا حد زیادی تقلیل دهد. همه چیز در یک پکیج کوچک قابل دسترسی است. بنابراین توانسته بر بستر اقتصاد رشد کند و کم کم جایگزین بسیاری چیزهایی شود که در فضای فیزیکی انجام می شدند. در واقع رقابت میان فضای مجازی و فضای واقعی ریشه در نیازهایی دارد که هر دو این فضاها می توانند به گونه های مختلف آن را تامین کنند.
رقابتی که در آن گاهی اوقات برنده و بازنده وجود دارد و گاهی اوقات هر دو در رقابت جایگاه خودشان را می گیرند. برخی اوقات اساسا فضای مجازی جایگزین فضای فیزیکی نشده است بلکه نوآوری کرده و به نیازی پاسخ می دهد که اساسا در فضای فیزیکی محلی برای پاسخ به آن نبوده است. به این جهت فضای مجازی در برخی عرصه ها جایگزینی در فضای حقیقی ندارد. این می تواند شامل هر بخشی شود که به زمانیت و مکانیت ربط پیدا می کند. فضای مجازی بر زمان و مکان غلبه کرده است. غلبه ای از جنس جدا شدن از زمان و مکان.
در فضای مجازی همه چیز از زمان و مکان جدا می شود. زمان بی زمان و مکان بی مکان. جاییکه این دو محدودیت عمده را ندارد می تواند مثل قالیچه حضرت سلیمان شما را از شهری به شهری و از کشوری به کشوری جابجا کند و بدین شکل نقشی پیغامبر گونه در زندگی بشر بازی می کند.
اما مساله اینجاست که بشر اگرچه مجازی شده است اما هنوز درگیر فیزیک خودش است. هنوز نمی تواند از طریق فضای مجازی تغذیه کند، نفس بکشد و بسیاری از مسائل دیگر را تجربه کند.
فضای مجازی در جایی با فضای واقعی رقابت می کند که مشتری های یک فروشگاه دیگر از آن خرید نمی کنند. وقتی که یک دولت از کنترل درخواست های شهروندان خود ناتوان می شود و زمانی که قدرت های محلی فرهنگی نمی توانند صدایشان را به درستی به گوش مخاطبانشان که در همسایگی آنها به سر می برند برسانند چون آنها صداهای دیگری را پسندیده و به آن گوش می دهند که الزاما در نزدیکی آنها نیست.
فضای واقعی می خواهد فضای مجازی را خفه کند و آنجاست که فیلترینگ عمل می کند، آنجاست که پیام های مختلف و تولید محتواهایی برای بی ارزش دانستن محتواها در فضای مجازی تولید می شود. در واقع نوعی مقاومت در تعامل میان فضای مجازی و فیزیکی ایجاد شده است. فضای فیزیکی همچنان در بسیاری عرصه ها حضور قدرتمند دارد و فضای مجازی می خواهد در همه جا جایگزین شود و در نتیجه آن چالش هایی ایجاد می شود برای آنها که قوی ترند و در مقابل قرار می گیرند آنها که ضعیف ترند و آن کسانی که تا کنون دیده نمی شده اند حالا می توانند به راحتی دیده شوند.
این رقابت گاهی از جنس خشونت است و گاهی نرم، گاهی تلاش است و گاهی تخریب، اما در هر حال گروه های حاشیه ای مهمترین بخش این رقابت هستند. گروه هایی که حالا قشنگ شنیده می شوند و به راحتی می توان صدای نعل اسبان آنها را که از روی تل خرابه های فضای فیزیکی عبور می کنند را شنید.